facebook flickr

Jaanihanso siider

“Minu arvates ei ole erilist mõtet valmistada ise siidrit kui ma ei loo väga kvaliteetset jooki. Siidri valmistamiseks on vaja investeerida palju aega ja vaeva. Et seda õigustada, peab tulemus olema suurepärane. Tõeliselt tänuväärseks muudab selle vaeva näiteks see, kui paned oma siidri lauale koos õige prantsuse šampusega ja näed, kuidas sinu siider juuakse rutem ära, sest inimestele lihtsalt maitseb see rohkem.”
Claude Jolicoeur:  “The New Cider Maker’s Handbook”,
2013 [meie tõlge]

Eesti asi

Õunaveini on Eestis ju alati valmistatud. Iga maja juurde kuulub õunapuu, vanaema-vanaisa maja juurde kümneid. Igal teisel aastal vaevleb pool maad õunauputuse käes, vahepealsel aastal teine pool. Isekonstrueeritud mahlapressid käivad sügiseti käest kätte ja pärandatakse isalt pojale. Meil nii tavaline kiviklibune ja paepealne pinnas sarnaneb maailma parimate siidripiirkondade terroir’iga Edela-Inglismaal ja Normandias. Eesti jahe lühike suvi koos pika sügisega on ideaalne maitserikaste õunte küpsemiseks, millel on raske võistelda lõunapoolt toodud iluõuntega, aga mis sobivad suurepäraselt siirupise mahla ja kuldse siidri valmistamiseks.

Meie ja siider

Juhtus nii, et ajapikku kujunes meie kodustest õunaveini-katsetustest välja jook, mis peale aastajagu pudelis küpsemist suvisel lõunalaual ja sõpradega koosviibimistel Jaanihansol teisi jooke enda varju jätma hakkas. Kuni siis mõned inimesed arvasid, et seda peaks me teistele müümiseks ka valmistama. Selle peale tegi Alvar Gloucestershires läbi siidrivalmistamise kursuse ja pärast käisime koos Somersetis Burrow Hilli siidrifarmis praktiseerimas. Jaanihanso “siidri-filosoofia” nurgakivi on meie veendumus, et siider on ennekõike väga looduslik asi. Mida enam sellest ehedast loodusest valmis pudelisse jõuab, seda huvitavam ja maitsvam on tulemus. Me püüame lasta oma siidril “spontaanselt” käärida nii palju kui võimalik ja kasutada kogu loomeprotsessi vältel vähe ja ainult väga kvaliteetseid lisandeid. Täna valmistatakse Jaanihansol pudelis kääritatud ja traditsioonilisel champagne-meetodil pudelis kääritatud siidrit.

Õunad

Alustasime õunaaia rajamisega 2015 aastal, istutades esialgu 3800 puud neljast eri sordist. Meie süda kuulub eesti õunale, seetõttu püüame koos Eesti parimate õunakasvatajate ja Maaülikooli teaduritega leida just need sordid, millest saab parimat Eesti siidrit. Kui kõik läheb plaanipäraselt, siis mõne aasta pärast saame me siidrit valmistada päris oma õuntest. Seni aga ostame häid sügisesi koduaia õunu lähematelt ja kaugematelt naabritelt. Peamised õunasordid, millest valmistame siidrit on: Talvenauding, Sinap Orlovski, Antoonovka, Dolgo, Karksi Renett, Liivi Kuldrenett ja Tartu Roos. Alates 2016. aasta sügisest oleme sertifitseeritud mahetootjad.

Auhinnad

Great Lakes Cider and Perry Competition, USA:

Jaanihanso Humalaga Siider – kuldmedal, 1. koht humaldatud siidrite kategoorias.

Jaanihanso Sec Méthode Traditionnelle – kuldmedal, 3. koht moodsate kuivade siidrite kategoorias.

Jaanihanso Brut Méthode Traditionnelle – hõbemedal kuivade siidrite kategoorias.

Jaanihanso Jõulusiider Méthode Traditionnelle – pronksmedal vürtsidega maitsestatud siidrite kategoorias.

Jaanihanso Sherryvaadisiider – pronksmedal vaadisiidrite kategoorias.

Jaanihanso medalite nimekiri GLINTCAPI lehel

 

VI Salón Internacional de les Sidres de Gala, Hispaania:

Jaanihanso Perry Méthode Traditionnelle – 3.koht Perry’de kategoorias.